Jak wybrać i kupić gofrownicę

Jak wybrać najlepszą gofrownicę? Jak zrobić by nasze gofry były pyszne i chrupiące? Liczy się przede wszystkim moc gofrownicy, powierzchnia płytek, foremki oraz dodatkowe funkcje.

5 TOP Dlaczego warto kupić Gofrownice?

  1. Szybkość i wygodna obsługa - gofrownice pozwalają na szybkie i łatwe przygotowanie gofrów, bez konieczności używania innych urządzeń kuchennych.

  2. Oszczędność czasu - gofrownice pozwalają na przygotowanie gofrów w kilka minut, co pozwala na oszczędność czasu podczas przygotowywania posiłków.

  3. Różnorodność - gofrownice pozwalają na przygotowanie różnych rodzajów gofrów, takich jak klasyczne, wafelki, czy też gofry belgijskie.

  4. Zdrowie - gofrownice pozwalają na przygotowanie gofrów bez dodatku tłuszczu, co pozwala na przygotowanie zdrowych i pożywnych potraw.

  5. Oszczędność miejsca - gofrownice zajmują mniej miejsca niż inne urządzenia kuchenne, co pozwala na zachowanie więcej przestrzeni w kuchni.

Rodzaje gofrownic

Klasyczna gofrownica to urządzenie dzięki któremu przygotujemy proste, tradycyjne gofry

  • Składa się z dwóch zamykanych płyt, które są specjalnie wyprofilowane 
  • Każda z nich rozgrzewa się do wysokiej temperatury co umożliwia przygotowanie chrupiących gofrów
  • Urządzenie to posiada najczęściej lampkę kontrolną, która sygnalizuje gotowość do pracy
  • Gdy się zaświeci lampka możemy wylewać ciasto na płytę i zamknąć urządzenie 
  • Niektóre modele na rynku posiadaja regulację temperatury 

Gofrownica „2 w 1” to urządzenie łączy działenie opiekacza oraz gofrownicy

  • Dzięki temu urządzeniu możemy przyrządzić gofry, ale również tosty, mięso czy warzywa

  • Taki model posiada wymienne płytki, które zmieniamy w zależności od potrzeb

  • To sprawia, że sprzęt łatwo utrzymać w czystości

  • Tego typu urządzenie pozwala zaoszczędzić miejsce w kuchni

Gofrownica bąbelkowa 

  •  Umożliwia wypiek sześciokątnych gofrów o nietypowej, bąbelkowej strukturze – miękkich w środku, a chrupiących na zewnątrz

  • Można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono

  • Dobra gofrownica bąbelkowa sprawdzi się w cukierniach, lodziarniach czy kawiarniach

Moc gofrownicy

Moc gofrownicy to niezwykle ważny parametr na który trzeba zwrócić uwagę w pierwszej kolejności

  • Im większa moc, tym szybciej postępuje proces nagrzewania płyt oznacza to, że możliwe jest skrócenie czasu oczekiwania na przygotowanie gofrów
  • W zależności od przeznaczenia gofrownicy (domowe lub profesjonalne) ma ona zwykle moc od 750 W do 1700 W
  • Takie modele są droższe, ale warto zainwestować nieco więcej, by cieszyć się dobrym smakiem i jakością
  • Optymalną wartością, na którą warto zwrócić uwagę, to moc co najmniej 1000 W
  • Taka gofrownica zapewni słodkiej przekąsce odpowiednią chrupkość na zewnątrz i miękki, puszysty środek
  •  Wysoka moc podawana przez producenta w opisie sprzętu sugeruje, że jest on stworzony do produkcji masowej

Powierzchnia płytek

Kupując gofrownicę trzeba również zwrócić uwagę na powierzchnię płytek. Materiał z którego są wykonane jest bardzo ważny płytka gofrownicy powinna być nieprzywieralna. Możemy na rynku spotkać kila rodzaji z których są wykonane płytki gofrownicy:

  • Powłoka teflonowa sprawdzi się najlepiej  gofry nie będą przywierać i jednocześnie idealnie się wypieką. Fakt będzie również to że urządzenia z powłoką teflonową dają możliwość pieczenia bez dodatku tłuszczu. Ten typ gofrownicy wymaga szczególnej ostrożności podczas wyjmowania gofrów lub podczas mycia ponieważ łatwo jest zarysować powłokę.
  • Powłoka żeliwna jest trwała i możemy mieć ją przez długie lata, ale wadą tych płytek jest materiał z którego są wykonane ponieważ ciasto będzie nam przywierało do urządzenia.
  • Powłoka ceramiczna szybko się nagrzewa, a przyrządzone w nich gofry niezwykle apetycznie się prezentują, ale mycie może jednak być już takie nie łatwę bo równiez trzeba bardzo uważać by nie zarysać płytki. 

W ofercie znajdziemy również gofrownice z wymiennymi płytkami. Warto zatem wybrać gofrownicę z nieprzywierającą powłoką, oznaczoną specjalnym certyfikatem,a także zwrócić uwagę na to by płytki bardzo dokładnie do siebie przywierały. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się zakup gofrownicy z płytami teflonowymi lub ceramicznymi. Należy się z nimi jednak obchodzić według zaleceniami producenta.

Kształt i wielkość gofrów

Na rynku znajdziemy klasyczne urządzenia posiadające najczęściej prostokątne płytki, ale w ofercie również możemy spotkać płytki w kształcie serduszek. Dla dzieci producenci oferują gofrownice umożliwiające przyrządzanie gofrów na przykład w kształcie ulubionej postaci z bajki. Wielkość urządzenia może dostosować do własnych potrzeb. Producenci proponują gofrownicę które umożliwiają nam przygotowanie jednocześnie 2,4 lub 5 gofrów w ofercie są również urządzenia dwuczęściowe, które mogą upiec za jednym podejściem nawet 10 sztuk gofrów.

 

Obudowa i kabel

Obudowa jest także ważnym elementem który trzeba brać pod uwagę podczas zakupu w naszym przypadku gofrownicy. Do wyboru mamy obudowy z:

  • tworzywa sztucznego ta opcja będzie znacznie lżejsza, ale ma przy tym wady takie jak topienie się przy wysokich temperaturach czy odbarwienia
  • metali ich stopy (stali lub żeliwa) te będą bardziej wytrzymałe i trwalsze 

Bardzo istotne jest, by obudowa gofrownicy była termoizolowana, zwłaszcza jeśli w przygotowaniu gofrów pomagają dzieci. Niektóre modele mają jedynie uchwyt odporny na wysoką temperaturę. Dobrze by gofrownica posiadała także nóżki antypoślizgowe by podczas wyjmowania gofrów urządzenie nam się nie ślizgało po blacie. Kolejnym elementem na który trzeba zwrócić uwagę jest kabel producenci umożliwiają jego chowanie w obudowie musi on być gruby i solidny, a także na tyle długi by można go bez trudu podłączyć do gniazdka w kuchni. 

 

Sposób obsługi

Kupując tego rodzaju urządzenie w naszym przypadku gofrownice warto przyjrzeć się teraz jej obsługiwaniu. 

  • lampki kontrolne mamy dwie odpowiadają one za kontrolę zasilania oraz temperature
    • pierwsza lampka ma kolor czerwony i wskazuju na proces nagrzewania
    • druga z kolei lampka kontroli temperatury w klorze zielonym, jeżeli jest podświetlona, informuje o tym, że na płytę można już wylać ciasto 
  • regulacja temperatury zwykle można ją modyfikować za pomocą pokrętła ułatwia kontrolę tego parametru dzięki skali od 1 do 5
  • termostat który będzie kontrolował temperaturę, a także zabezpieczy urządzenie przed przegrzaniem

 

Podsumowanie

Kupując gofrownicę w pierwszej kolejności trzeba zwracać uwagę na moc urządzenia dobrze by było gdyby wynosiła więcej niż 1000 W, kolejną rzeczą na którą trzeba patrzeć jest rodzaj płytek z któego są wykonane najlepsza to z powłoką teflonową, co uchroni gofry przed przywieraniem do ich powierzchni. Pamiętaj by obudowa urządzenia była solidna, a także o nóżkach antypoślizgowych czy regulacji temperatury.  Jeśli zależy nam, by mycie gofrownicy było wygodne, warto wybrać urządzenie z wyjmowanymi płytkami.

Zobacz pozostałe produkty z tej kategorii:

Loading...
ERROR
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, aby zapewnić Państwu najlepsze doświadczenie podczas korzystania z naszych usług. Jeśli nie zmienicie ustawień dotyczących cookies, będą one zapisane na Państwa urządzeniu. Aby dowiedzieć się więcej o naszej polityce prywatności, prosimy o zapoznanie się z odpowiednią sekcją na naszej stronie. tutaj